Annet

Vil skape tryggere ledere

Publisert:
13. februar 2020

Når sjefen er trygg i sjefsrollen, blir det lettere for ansatte å dele bekymringer og ta opp mangler. Dette blir tema under årets Bjørnson­konferanse som avvikles mot slutten av året.

– Trygge ledere gjør det lettere å dele bekymringer og feil uten frykt for å bli ydmyket, bli gjenstand for hevn, ignorert eller beskyldt for noe, sier Øivind Bjørnson, partner i Bjørnson Organisasjonspsykologene.

Jonas Sundquist i Psykologisk.no har intervjuet Øvind Bjørnson i forbindelse med hans innlegg på årets Bjørnsonkonferanse "Trygge ledere leder bedre". Konferansen var planlagt å gå av stabelen 19. mars, men er utsatt etter en totalvurdering av de konsekvenser og den usikkerhet som utbredelsen av Coronavirus gir. Som arrangør mener vi at det er den beste og mest ansvarlige beslutning.

Opprinnelig publisert 04.02.2020 Psykologisk.no

Siden 2012 har Bjørnson Organisasjonspsykologene årlig arrangert Bjørnsonkonferansen, hvor over hundre toppldere fra forskjellige bransjer samles for å få faglig påfyll.

Årets konferanse går av stabelen torsdag 19. mars på Sola i Rogaland, under banneret «trygge ledere leder bedre».

Trygge ledere skaper trygge medarbeidere, som igjen skaper resultater; det er tanken bak årets konferanse.

– Vi ønsker å inspirere ledere til å sette temaet trygge ledere på egen agenda, sier seniorkonsulent og grunnlegger av selskapet, Øivind Bjørnson til Psykologisk.no.

Trygge ledere bidrar til trivsel og resultater på arbeidsplassen, og gjør det lettere for medarbeidere å dele bekymringer og ta opp mangler, påpeker Bjørnson.


Skaper resultater

Bjørnson Organisasjonspsykologene ble stiftet i 2001, og Sandnes-bedriften har etablert seg som en av de ledende private fagmiljøene innenfor lederutvikling og organisasjonspsykologi i Norge.

– Som forbilder for medarbeidere i egen organisasjon setter ledere standarden for atferd som skaper resultater, sier Bjørnson, og fortsetter:

– Trygge ledere kjennetegnes av at de forstår medarbeiderne sine. De stiller opp for dem, de har egne meninger og står for dem, de er gode på å regulere egen atferd, og de har kunnskap om det organisasjonen leverer til sine kunder.

Han forklarer at han som organisasjonspsykolog stadig møter ledere som ikke er trygge. Utrygge ledere skaper lettere mistrivsel og konflikt på arbeidsplassen, og svekker prestasjoner og resultater. Hvorfor er det så vanskelig å gi sjefen en dårlig nyhet?

Psykologisk trygghet på jobb

– Det blir dårligere forståelse av, og aksept for, lederens mål og plan, noe som medfører at ansatte prioriterer feil oppgaver og gjør en dårligere jobb, sier han. Psykologisk trygghet på arbeidsplassen har vært mye omtalt de senere årene

Gjennom sitt doktorgradsarbeid kartla organisasjonspsykolog Per-Magnus Thompson trekk hos tre forskjellige ledertyper, basert på tilknytningsteori: unnvikende, engstelige, og trygge.

Ledelsesprofessor ved Harvard Business School, Amy Edmondson, har også fått mye oppmerksomhet for sin teori om psychological safety – eller psykologisk trygghet – på jobb.


Åpner for kritiske spørsmål

Edmondsons forskning om psykologisk trygghet på arbeidsplassen, har vært en inspirasjonskilde for Bjørnson Organisasjonspsykologer, forklarer Bjørnson.

– Trygge ledere tilrettelegger for et klima hvor det er trygt å dele bekymringer og feil uten frykt for å bli ydmyket, bli gjenstand for hevn, ignorert eller beskyldt for noe. Det er åpenhet for å stille kritiske spørsmål når man er usikker, og det er tillit mellom leder og medarbeider, sier han.

Bjørnsonkonferansen er fremdeles åpen for påmelding.

Øivind Bjørnson er tidligere intervjuet i Psykologisk.no om sin gründervirksomhet.

Blant årets øvrige foredragsholdere er sjeføkonom Kyrre M. Knudsen, organisasjonspsykolog Cecilie Byholt Endresen, og psykologspesialist Bente Austbø.

Kontakt oss

Ta kontakt