Ledelse

Slik løser du konflikten

Publisert:
14. oktober 2016

For mange av oss er det noe av det vanskeligste vi kan oppleve. En konflikt er krevende, enten den oppstår på jobb eller i andre sammenhenger. Den stjeler energi, kan sette dype spor og er ødeleggende. Ta grep snarest mulig, anbefaler Ane Johnsen Lien, psykologspesialist og faglig leder i Bjørnson.

Med mange års erfaring vet både hun og kollegene i Bjørnson at konflikter i bedriftene er utbredt, og at følgene er alvorlige. Høyt sykefravær, dårlige arbeidsmiljø og svikt i resultater, er bare noen av konsekvensene. I omstillingstider som dette er trolig konfliktnivået i mange bedrifter høyere enn ellers. Ansvaret for å ta tak, ligger hos ledelsen.

En konflikt er ofte sammensatt. Ane Johnsen Lien velger en definisjon der den er en prosess, og ikke en følge av et enkelt årsaksforhold: Konflikt er kommunikasjon som har gått i stå, sier hun.  

Og den er et mangehodet troll. Et allment, menneskelig fenomen går likevel igjen: Vi ser ofte annerledes på andre enn oss selv. Når jeg irriterer meg over en annen, vil jeg fort forklare det ut fra hvordan han eller hun er som menneske. ”Typisk…., han er jo alltid vanskelig». Noen ganger gir dette seg utslag ved at den ene part ser den andre som «psykopat». Våre egne handlinger forklarer vi imidlertid oftere i lys av situasjon og omstendigheter. Det er mye lettere å se problemene ved andre enn ved seg selv.

Lederansvar å håndtere

Høyt konfliktnivå kan ofte spores tilbake til dårlig ledelse. Ikke fordi lederen nødvendigvis er part i saken, men fordi han eller hun ikke tar tak i den. Mange ledere styrer unna uenighet, dårlige prestasjoner og medarbeidere som av ulike grunner sliter. De håper kan hende at problemene vil forsvinne, samtidig som de innerst inne vet bedre.

Noen er redde for å ta tak fordi de frykter det gjør vondt verre. Andre våger ikke en gang bruke ordet konflikt fordi de ikke vil dramatisere en situasjon unødvendig.

Det er et lederansvar å håndtere konflikter, noe som også er formelt definert i Arbeidsmiljøloven. Klarer du det ikke på egenhånd, trenger du hjelp.

Ekspertene i Bjørnson bistår mange organisasjoner med råd og hjelp, også innen konflikthåndtering. Noen ganger er ledere selv part i saken, andre ganger står de utenfor. Står man utenfor, er Bjørnson en sparringpartner og rådgiver slik at problemene skal kunne løses på lavest mulig nivå. Ifølge Ane Johnsen Lien handler det om å være tydelig på sak, samtidig som man er myk på person. Er lederen selv en del av situasjonen, må lederens overordnede eller HR på banen, og Bjørnson bistår gjerne. Uansett hvem som er involvert, er legitimitet og tillit til prosessen et viktig grunnlag for å få løst saken.

Dialogen må i gang igjen

Noen bedrifter preges av saker som har pågått i flere år. Andre sørger for at forholdene avklares ila dager og uker. Lar du en konflikt utvikle seg uten å ta tak i den, vil den bare balle på seg. Derfor er Ane Johnsen Liens kanskje viktigste råd å ta tak snarest mulig.

Gjør man først det, er det som regel mulig å løse saken rimelig raskt. Det viktigste er at dialogen, kommunikasjon, kommer i gang igjen. Da ordner partene som regel opp. Alle ønsker jo egentlig å ha det bra på jobb!

Ledere kan gjøre mye for å forebygge og eventuelt håndtere konflikt. Her er noen av Ane Johnsen Liens viktigste råd:
Ta tak, ikke håp at problemene forsvinner av seg selv
Ta ansvar for å undersøke hva som skaper problemeneHusk at en sak alltid har flere siderBidra til at dialogen kan komme i gang igjen Hun har også to viktige råd for å forebygge:Sørg for at bedriften jobber fram gode, interne kjøreregler for hvordan vi behandler hverandre og snakker sammen på arbeidsplassen
Snakk med, ikke om hverandre   

Fakta om Bjørnson

Mange bransjeledende kunder har valgt Bjørnson for å utvikle sin humankapital. Konsulentene våre er autoriserte fagfolk og eksperter på organisasjon og ledelse. 
 
Vi tilbyr blant annet:

Lederutvikling og veiledning

Kartlegging av ledelse og arbeidsmiljø

Teamutvikling

Psykologsamtaler

Konflikthåndtering

Stressmestring  

Bjørnson står bak Rogaleder, en undersøkelse somer gjennomført regelmessig siden 2009 med 125 deltakende bedrifter og cirka 5000 medarbeidere. Økt kunnskap gir innsikt i hvordan vi kan styrke ledelse som konkurransefortrinn.

Vil du vite mer om hvordan vi kan bistå med konflikthåndtering?

Kontakt oss

Ta kontakt