Bjørnson

Hvordan navigere usikkerhet og skape trygghet?

Publisert:
11. april 2025

I en verden preget av usikkerhet, både politisk og økonomisk, er det avgjørende at ledere også reflekterer over sin egen trygghet. Hvordan kan vi forvente at medarbeidere skal kjenne på stabilitet dersom vi selv ikke gjør det? Dette er et viktig tema i diskusjoner om ledelse og prestasjon.

Fremtidsrettet ledelse i en verden i endring

Økende geopolitiske spenninger og klima- og naturkriser skaper stadig mer komplekse rammebetingelser for næringslivet. Dette utfordrer ledere til å stå støtt, skape trygghet for medarbeidere og samtidig drive virksomheten fremover. Disse spørsmålene sto i sentrum under IDG Stavanger Bjørnson Leadership Hub 3. april på Innoasis.

Samskaping som utgangspunkt for Bjørnsons IDG hub

I dagens arbeidsliv er samskaping en avgjørende faktor for å lykkes. Formålet til IDG Bjørnson Leadership Hub er å fasilitere arenaer for dialog, refleksjon og felles innsikt med næringslivet i Rogaland. Vår tilnærming handler ikke om bare tradisjonelle foredrag, men snarere om å skape meningsfulle diskusjoner der alle bidrar. Vi er et fremvoksende nettverk med mål om å være en samlingsplass for aktører i næringslivet. Vi kommer sammen, utforsker og samskaper for en bedre og mer rettferdig verden, inspirert av FNs bærekraftsmål.

Øivind Bjørnson, Partner og seniorkonsulent i Bjørnson Organisasjonspsykologene
Grønn, gul og rød sone i prestasjoner

Når vi observerer arbeidslivet på nært hold, ser vi hvordan prestasjoner varierer i ulike situasjoner. Mennesker som opererer i "grønn sone" er stabile, fleksible og sosiale. De evner å tilpasse seg ulike utfordringer og ser muligheter fremfor begrensninger. Dette er den optimale tilstanden, både i arbeidslivet og privat.

I perioder opplever mange ledere at det ikke er samsvar mellom de forventningene som stilles og den kapasiteten lederen har. Da øker risikoen for at lederen går fra grønn til "Gul sone". Gul sone er en mellomtilstand der vi opplever større behov for støtte, blir mer distraherbare og kan få en indre uro. Ledelse blir ekstra kritisk i slike situasjoner. Å møte medarbeidere med respekt og omsorg er essensielt for å hjelpe dem tilbake til grønn sone.

Når det er manglende samsvar mellom forventninger og kapasitet, i kombinasjon med mangel på støtte og dette pågår over tid, er risikoen for å gå over i rød sone svært høy. I "rød sone" ser vi tydelig nedgang i prestasjoner. Dette kan inkludere tilbaketrekning, passivitet eller i noen tilfeller irritabilitet og konfliktatferd. God ledelse i slike situasjoner innebærer å forstå utfordringene, gi trygghet og motivasjon for å bevege seg tilbake mot høyere prestasjonsnivå.

Ledere og medarbeidernes opplevelse av trygghet

En viktig refleksjon for ledere er: Hvorfor skal medarbeiderne dine ønske å jobbe for deg? Trygghet er et fundamentalt behov som påvirker prestasjoner og arbeidsmiljø. Utrygghet kan lede til lavere engasjement og svake resultater. Ledere må derfor aktivt jobbe for å skape en følelse av trygghet og stabilitet for sine team.

Bærekraftige lederskapsperspektiver

Bærekraft er mer enn et økologisk begrep. Det handler om finansiell stabilitet, teknologisk innovasjon, sosialt samspill og psykologisk velvære. Som ledere har vi et ansvar for å etterlate organisasjoner, team og samfunn i bedre stand enn vi fant dem. Vi må finne balansen mellom lønnsomhet, teknologi, klima og mennesker for å skape langsiktig verdi.

Positiv psykologi og teamdynamikk

Positiv psykologi fokuserer på ressurser og styrker fremfor mangler og svakheter. Psykologisk trygghet, growth mindset og mestringstro er avgjørende faktorer for prestasjon og trivsel. Studier viser at team som regulerer hverandre, gir og mottar tilbakemeldinger uten frykt, og som utfordrer hverandre i en trygg setting, presterer bedre.

For ledere er det viktig å vurdere: Er det vi gjør både lovlig, moralsk og lønnsomt? Passer det med selskapets verdier og omdømme? Balansegangen mellom kommersielle hensyn og verdibasert ledelse er en kontinuerlig utfordring som krever refleksjon og bevisste valg.

Mestringstro og mulighetsorientering

Albert Banduras forskning på "self-efficacy" (mestringstro) understreker hvor viktig det er å tro på egne evner og på virksomheten vi jobber i. Høy individuell og kollektiv mestringstro gir handlekraft og innovasjon, mens lav individuell og kollektiv mestringstro, øker risiko for passivitet og risikoaversjon.

Fremtidslederen samspiller

Fremtidens ledere må kombinere individuell mestringstro med tro på teamet, markedet og teknologien. Når vi finner balansen mellom krav, utfordringer og kompetanse, skaper vi en kultur der mennesker presterer på sitt beste. Til slutt handler det om en felles forståelse av hvor vi skal, hvordan vi skal komme dit, og hvordan vi best mulig kan samarbeide for å nå målene. Det finnes alltid en mulighet – det handler om å finne den sammen.

Kontakt oss

Ta kontakt